התוסף WordPress SEO by Yoast (יוסט) הוא הנפוץ ביותר שקיים לקידום ואופטימיזציה של אתרי וורדפרס במנועי חיפוש. עם מעל לחמישה מיליון התקנות אקטיביות ודירוג ממוצע של 4.9 במאגר התוספים של וורדפרס, סביר להניח כי חיפוש הביטוי ״WordPress SEO״ בגוגל יציג את התוסף יוסט SEO במקום הראשון.
אך לתוסף קיימות הגדרות רבות שעלולות להרתיע אנשים, ובמיוחד כאלו בתחילת דרכם להשתמש בו. לכן, במדריך זה נסביר כיצד להשתמש בתוסף WordPress SEO by Yoast משלב ההגדרות ועד לשימוש היומיומי.
ניתן לחלק את הגדרות התוסף לשני חלקים עיקריים – הגדרות גלובליות המשפיעות על האתר כולו, והגדרות מקומיות המשפיעות על עמוד או פוסט ספציפי. בחלק זה של המדריך נתמקד באותן הגדרות גלובליות.
עלינו לוודא תחילה כי תוכן האתר נגיש לגוגל ולמנועי החיפוש, ורק לאחר מכן, בחלקו השני של המדריך, נפרט על ההגדרות המקומיות (הלוקאליות) של כל עמוד ועמוד, אותן הגדרות שבעזרתן אנו שולטים על הנראות של פוסט או עמוד ספציפיים בתוצאות החיפוש של גוגל.
שימו לב – ההגדרות וההמלצות במדריך זה הם בגדר המלצה בלבד ולאו דווקא מתאימות בהכרח לאתר הוורדפרס שלכם. אם אינכם סגורים על משהו, התייעצו עם איש SEO או שאלו אותנו בתגובות בתחתית הפוסט… נשמח לייעץ! 🙂

1. כללי – General Settings
בסיום ההתקנה ולאחר הפעלת התוסף תגלו תפריט חדש בממשק הניהול של וורדפרס הנקרא SEO, ולחיצה על זה תוביל אתכם למסך ההגדרות הכלליות של התוסף, וזה מכיל שלוש לשוניות:
לוח בקרה – Dashboard
אין הרבה מה לומר על מסך זה, הוא מאפשר לכם להפעיל את אשף ההגדרות האוטומטי של יוסט בו תוכלו להעזר להגדרת התוסף. אנו לא נשתמש באשף זה מכיוון ונבצע את כל ההגדרות של יוסט בעצמינו, ובצורה האופטימלית ביותר עבור האתר.
מעבר לאותו אשף ניתן לראות במסך זה הודעות לייעול ובעיות/התראות שהתוסף מוצא (אם מוצא) בהן עליכם לטפל. למשל, בעיות מיוחדות המונעות ממנועי החיפוש לאנדקס את האתר וכדומה.
מאפיינים – Features
התוסף Yoast SEO מגיע עם מספר פיצ׳רים, את חלקם ניתן לבטל או להפעיל בעמוד זה (באופן כללי אין מה להתקע יותר מדי על חלק זה למעט אפשרות ה Sitemap):
נסביר על חלק מהאפשרויות במסך זה
1. ניתוח SEO או SEO Analysis – אפשרות זו מאד שימושית ומציגה הצעות לשיפור התוכן שלכם בהתאם למילת המפתח (עליה נדבר בהמשך) שבחרתם. האפשרות ניתוח SEO תופיע במסך העריכה של כל פוסט ועמוד באתר שלכם, ונדבר עליה בהרחבה בחלק ב׳ של המדריך המדבר על ההגדרות המקומיות.
2. ניתוח קריאות / Readability Analysis – אפשרות זו מציגה הצעות לשיפור מבנה הפוסט / העמוד כמו גם הצעות לגבי הניראות שלו. למשל, תקבלו התראה אם Yoast תגלה שפסקאות מסויימות ארוכות מדי, אם ישנם משפטים ארוכים מדי, ואף תציג עבורכם שיפורים אפשריים ברמת מילות קישור.
3. מפות אתר / XML Sitemaps – יצירת מפת אתר היא חלק מתהליך האופטימיזציה של אתר וורדפרס למנועי חיפוש. היא מספקת מעין ״מפת דרכים״ למנועי חיפוש ומכוונת אותם לסרוק את האתר שלכם. מפת אתר היא הדרך הפשוטה ביותר לדווח לגוגל ומנועי חיפוש אחרים על שינויים בתוכן האתר שלכם.
Yoast מאפשרת שימוש ב XML Sitemaps. עליכם לאפשר פיצ׳ר זה, אך אל תשכחו שעליכם לאמת את כתובת מפת האתר ש Yoast יצרה בעזרת Google Search Console.
ניתן לראות כתובת זו באמצעות לחיצה על סימן השאלה המופיע ליד הכפתור "XML Sitemap״. על הדרך וודאו שאין תוסף אחר המייצר מפת אתר כלשהי בכדי להמנע מבלבול מנועי החיפוש.
הבחירה אילו סוגי תוכן יופיעו במפת האתר מוגדרת תחת תצוגת החיפוש עליהם נדבר מאוחר יותר. נכתב גם בעבר פוסט המסביר על מפת אתר (Sitemap) בהרחבה.
4. אבטחה: אין הגדרות מתקדמות עבור מחברים / no advanced settings for authors – נועד בעיקר לאתרים בעלי מספר כותבים או מחברים. כברירת מחדל – רק משתמשים בעלי הרשאות עורך או מנהל יכולים להסיר פוסטים ועמודים ממנועי החיפוש ולשנות את תגית הקנונית (Canonical Tag). אם תכבו אופציה זו תאפשרו לכל המשתמשים לשחק עם הגדרות אלו.
כלי מנהלי אתרים – Webmaster Tools

במידה ואתם רשומים לאחד או יותר מאותם כלי ניהול האתרים, באפשרותכם למלא שדות אלו בכדי לאמת כלים אלו מול אתר הוורדפרס שלכם. כלים אלו מספקים מידע על התעבורה באתר ממנועי חיפוש שונים.
התעלמו מחלק זה במידה וביצעתם אימות לאתר בדרך אחרת, מעבר לכך נציין כי אין זו חובה כלל למלא חלק זה.
2. תצוגת חיפוש – Search Appearance
במסך זה ישנן שבע לשוניות וכולן אחראיות על נראות האתר בגוגל ומנועי החיפוש השונים. בואו נסביר על כל אחת מהאפשרויות המופיעות לפניכם:
א. כללי – General
1. חייב שכתוב מחדש של הכותרות – Rewrite Titles
על מנת להציג כותרות SEO לפוסטים ועמודים התוסף משתמש בפונקציה wp_title
. תבניות מסויימות משתמשות בפונקציה אחרת על מנת להציג את הכותרות ומאז וורדפרס 4.1 ישנה תמיכה בתגיות title דינמיות.
במידה וקיימת תמיכה בכותרות דינמיות כנראה וכלל לא תראו אפשרות זו. נוסיף ונאמר כי אפשרות זה יכולה להאט ולפגוע בביצועי האתר שלכם, ולכן עליכם להמנע משימוש בה.
עוד מידע על כותרות דינמיות ובכלל על בעיות בתגית ה title עם Yoast תמצאו במאמר כיצד לתקן בעיות עם תגית ה Title ב WordPress SEO by Yoast.
2. מפריד כותרת – Title Separator
בחלק זה ניתן לבחור את נראות וסוג המפריד שיופיע בין הכותרת לשם האתר בתוצאות החיפוש, זוהי הגדרה קוסמטית בלבד ונתונה לגמרי לשיקול דעתכם.

3. עמוד הבית והעמוד הראשי – Homepage & Main Page
חלק זה מתייחס לכותרת ולתיאור של דף הבית או העמוד הראשי באתר שלכם. לחיצה על הקישור תוביל אתכם לעמוד המדובר בו תוכלו לבחור את הכותרת המדוברת.
בחרו כותרת קצרה אך ״חזקה״, כזו בעלת מילים וביטויים שמתמצתים את תוכנו של העמוד המדובר. ניתן להוסיף לפני (או אחרי) את המשתנה (variable) הנקרא ״שם האתר״ אשר יוסיף אוטומטית את שם האתר במיקום שביקשתם.
מנגנון ונוחות השימוש במשתנים שודרג בגרסאות החדשות של Yoast. במקום לכתוב אותם ידנית, ניתן להוסיף משתנים אלו באמצעות לחיצה על הכפתור ״Insert snippet variable״.
הכותרת אמורה להראות משהו בסגנון הבא: שם האתר | המילים החזקות שבחרתם, או הפוך כאשר שם האתר מופיע בסוף הכותרת. יש להוסיף את מפריד הכותרת בין שם האתר לאותן מילים המתארות הקצרה את נושא העמוד, ויש לשים לב שמספר האותיות בכותרת אינו עולה על 60 תווים, אחרת הכותרת תחתך בתוצאות החיפוש של גוגל.
על תיאור הדף, כלומר על תיאור המטא להיות מורכב גם כן ממספר מילים וביטויים משכנעים ה״מוכרים״ לגולשים את דף הבית dשלכם. שימו לב למספר האותיות בתיאור המטא ולוודא כי אינו עולה על 158 תווים, תווים נוספים פשוט ייחתכו בתוצאות החיפוש של גוגל.
4. גרף הידע ו-Schema.org – בלועזית Knowledge Graph
זהו חלק מיועד עבור Google’s Knowledge Graph. קיימת אפשרות בחירה בין ארגון או אדם ומידע זה יופיע פוטנציאלית (בהתאם להחלטת גוגל) לצד תוצאות החיפוש בגוגל.
ב. סוגי תוכן – Content Types

במסך זה יוצגו בפניכם כל סוגי התוכן הקיימים באתר שלכם. כשאנו אומרים סוגי תוכן אנו מתכוונים לפוסטים, עמודים, סוגי תוכן מותאמים שקיימים באתר ואף עמודי הארכיון עבור אותם סוגי תוכן מותאמים.
אם אינכם רואים את האפשרות של עמוד הארכיון עבור סוג תוכן מסוים שיצרתם וודאו כי האפשרות
'has_archive' => true
קיימת בקוד של יצירת סוג התוכן.
לכל אחד מאותם סוגי תוכן יופיעו לכם מספר אפשרויות:
1. הצג את סוג התוכן במנועי חיפוש – תוכלו לבחור האם להציג אותו בתוצאות החיפוש של גוגל. במידה ותבחרו לא להציגו – התוסף Yoast יוסיף את התגית noindex עבור אותו סוג תוכן – ומכאן שמנועי החיפוש לא יציגו עמוד/פוסט זה. כמו כן, הבחירה לא להציגו תסיר אוטומטית סוג תוכן זה ממפת האתר (Sitemap) ללא צורך בהתערבות נוספת מצידכם.
2. הצג הגדרות SEO עבור סוג התוכן – באפשרותכם לבחור האם להציג את ההגדרות הלוקאליות (המקומיות) של Yoast עבור אותו סוג תוכן ספציפי. אני מניח שרובכם תרצו להפעיל אפשרות זו על מנת להבין טוב יותר כיצד ייראה אותו העמוד או סוג התוכן בתוצאות החיפוש של גוגל.
3. הגדרות סכמה – בחלק זה תוכלו לקבוע את ברירת המחדל של הגדרות הסכמה עבור סוג התוכן המדובר. לא נרחיב על חלק זה כרגע, אתם מוזמנים לתת מבט בפוסט שכתבתי על סכמה ונתונים מובנים.
מעבר לאלו, תופיע בפניכם האפשרות לקבוע את מבנה הכותרת ואת מבנה של תיאור העמוד/הפוסט לכל אחד מסוגי התוכן באמצעות משתנים ש Yoast מספקת לנו. לחיצה על ״Insert Variable" תציג חלון בו נמצאים המשתנים האפשריים כפי שציינתי קודם לכן.
ניתן לדרוס את ההגדרה הגלובאלית של הכותרות והתיאור שקבעתם בחלק זה ע״י שינוי ההגדרות ברמה המקומית (בהגדרת הפוסט/העמוד עצמו). נדבר על כך בחלק השני של המאמר…
ג. מדיה – Media
כאשר אתם מעלים תמונה או וידאו לאתר, וורדפרס יוצרת attachment url, או בעצם כתובת URL ייחודית עבור כל פריט מדיה שאתם מעלים. אם תגשו לכתובות אלו, לבטח תגלו עמודים חסרי תוכן משמעותי לגולש.
לכן, כבמרבית המקרים – אם אינכם משתמשים בכתובות אלו יש להפנות אותן לפוסט או לעמוד המקורי המכיל את אותן תמונות. ניתן לעשות בקלות על ידי הפעלת הפיצ׳ר המופיע תחת כתובות מדיה וקבצים מצורפים.
עוד על הפנית עמודי attachments תמצאו במאמר הפניית עמודי attachments לפוסט האב.
ד. טקסנומיות – Taxonomies

וורדפרס כברירת מחדל מגיעה עם שתי טקסונומיות – קטגוריות ותגיות, אך בהתאם להגדרות התבנית שלכם ייתכן ותמצאו טקסונומיות נוספות בחלק זה. עמודי ארכיון הטקסונומיות הם אותם עמודים המציגים את כלל הפוסטים תחת אותה טקסונומיה (אותה תגית או קטגוריה).
אם אתם מעוניינים שעמודי ארכיון אלו יופיעו בתוצאות החיפוש של גוגל – עליכם להפעיל את האפשרות ״הצג קטגוריות במנועי החיפוש״ (או כל טקסונומיה אחרת לצורך העניין). אך במידה ולא, יש להסתיר את הטקסונומיה המדוברת ממנועי החיפוש.
קישורי קטגוריות
אם אינכם יודעים, לכתובת ה URL של עמודי ארכיון הקטגוריות מתווספת קידומת כברירת מחדל. ניתן להגדיר קידומת זו תחת לוח הבקרה של וורדפרס > הגדרות > מבנה קישורים. יוסט SEO מאפשרת להסיר קידומת זו על ידי סימון האפשרות הסר קידומת קטגוריות.
לבחירתכם אם להסיר קידומת זו או לא. מידע נוסף על הנושא תמצאו בפוסט המדבר על מבנה הקישורים הישירים בוורדפרס. כך או כך, אין לעשות פעולה זו באתר חי בו הקטגוריות כבר נמצאות באינדקס של גוגל.
אגב אם החלטתם להציג את עמודי הארכיון של טקסונומיה מסויימת, דעו כי יש להתייחס לזו ברצינות כמו לכל עמוד אחר מבחינת SEO. לעוד פרטים תנו מבט בפוסט אופטימיזציה לקטגוריות בוורדפרס לטובת SEO.
ה. ארכיונים – Archives

מעבר להגדרה של הכותרות לדפי הארכיון השונים, נשארת השאלה אילו מדפי הארכיון נאפשר לאנדקס ואילו לא. וורדפרס מגיעה כברירת מחדל עם מספר דפי ארכיון אך לא כולם אמורים להיות מאונדקסים.
- הגדרת ארכיוני מחברים – אם האתרֿ שלכם מכיל מחבר אחד בלבד, יש לכבות אפשרות זו.
- הגדרת ארכיוני תאריכים – הגדרה זו אינה מספקת מידע חשוב למנועי חיפוש, ניתן לכבותה.
- דפי חיפוש ודפי 404 – דפים אלו לא יופיעו במנועי חיפוש כברירת מחדל, אך הגדירו בכל אופן את הכותרות לשדות אלו.
ו. פירורי לחם – BreadCrumbs

נתיב הניווט או נתיב פירורי הלחם (breadcrumbs בלעז), מציג למשתמש את הנתיב, או בעצם את הנתיה ההיררכי של התוכן בו הוא כרגע צופה. מעבר לעובדה שנתיב זה משמש ככלי ניווט נוסף עבור הגולשים באתר, הוא עוזר גם לגוגל ולמנועי החיפוש להבין את מבנה האתר שלכם בצורה טובה יותר.
ייתכן נתיב זה יופיע בתוצאות החיפוש במקום כתובת ה URL עצמה במידה ומוגדר כראוי (ולפי שיקולה של גוגל).
אז בלשונית זו ניתן גם לקבוע את הנראות של אותם פירורי לחם, של אותו נתיב הניווט. הוספת פירורי לחם היא אופציונלית ונתונה לשיקול דעתכם.
עלכם לדעת כי הפעלת אפשרות זו אינה מוסיפה בפועל את פירורי הלחם באתר שלכם. אם החלטתם להשתמש בפונקציונליות זו עליכם להוסיף את נתיב הניווט באמצעות קוד במיקום הרלוונטי על ידי עריכת קבצי התבנית שלכם או באמצעות הוק כזה או אחר.
הנה מאמר מפורט המסביר מדוע כדאי להשתמש בפירורי לחם וכיצד להוסיף אותם באתרי וורדפרס. עם זאת – נציג את הפונקציה המאפשרת להציג את פירורי הלחם של Yoast:
if ( function_exists( 'yoast_breadcrumb' ) ) {
yoast_breadcrumb();
}
במידה ואתם משתמשים בטקסונומיות כלשהן והפוסטים שלכם מחולקים על פי אותן טקסונומיות ולא לפי קטגוריות, תופיע לכם האפשרות לקבוע כי אותם פירורי לחם יעבדו לפי טקסונומיות אלו.
ז. פיד RSS

בחלק זה תוכלו להוסיף תוכן אשר יופיע בתחילתו ובסופו של הפוסט כאשר הוא מגיע דרך RSS. ניתן להשתמש במשתנים כאוות נפשכם אך ברירת המחדל מספיקה בהחלט.
3. חברתי – Social
אפשרות זו תוסיף קישורים אלו כסכמה (Schema) באתר שלכם תאפשר למנועי חיפוש לדעת אילו רשתות חברתיות מקושרות לאתר הוורדפרס שלכם.
חשבונות – Accounts
בלשונית חשבונות ניתן להגדיר את הקישורים לרשתות החברתיות של הארגון שלכם. יש להכניס את הקישורים לעמודים של הארגון ברשתות החברתיות, ובכך לסמן לגוגל כי אלו שייכים ״ומקושרים״ לארגון שלכם. במקרים מסויימים גוגל תראה קישורים אלו לצד תוצאות החיפוש כאשר מישהו יחפש את שם הארגון שלכם.
שימו לב – הלשונית חשבונות תהיה ריקה במידה ובחרתם ״אדם״ ולא ״ארגון״ תחת אפשרות גרף הידע עליה דיברנו קודם לכן.
פייסבוק, טוויטר פינטרסט – Facebook, Twitter, Pinterest
אלו קיימות בעיקר בכדי לוודא שהתוכן שלכם מוצג כראוי כשמשתפים זה ברשתות החברתיות השונות:
- פייסבוק – סמנו את תיבת ״הוסף תגיות Open Graph״. סימון תיבה זו יאפשר לכם להגדיר את הכותרת והתיאור שיופיעו כאשר תשתפו את האתר בפייסבוק. מעבר לכך, ישנה אפשרות לספק תמונה (מינימום 200px X 200px) שתצורף בשיתוף במידה ולא קיימת כזו לעמוד/פוסט אותו אתם משתפים. במידה ויש לכם דף פייסבוק ניתן להוסיף את עצמכם כמנהל פייסבוק ולקשר את האתר לפייסבוק Insights.
- טוויטר – בחרו את הגדרת כרטיס טוויטר במידה ויש לכם חשבון טוויטר, אני ממליץ על ״תקציר עם תמונה גדולה״.
- פינטרסט – ניתן לאמת את האתר שלכם מול פינטרסט על ידי הוספת המטא תג ש Pinterest מספקת.
בהזדמנות הראשונה ארחיב גם על כל אחת מלשוניות אלו, עד אז נסתפק במה שיש…
4. כלים – Tools

ישנם מספר כלים היכולים להקל עליכם במעבר ליוסט SEO מתוסף אחר, ואף לעזור בעריכת התוכן:
- ייבוא וייצוא – מאפשר לייבא הגדרות מתוסף SEO אחר במידה ועברתם מתוסף זה לתוסף של יוסט. ניתן גם לייצא את הגדרות התוסף לאתר וורדפרס אחר או פשוט לגבות את הגדרות התוסף.
- עריכת קבצים – מאפשר עריכת קבצים חשובים כגון robots.txt ו htaccess. אין לגעת בקבצים אלו אם אינכם יודעים מה בדיוק אתם עושים, הגדרות לא נכונות יכולות להפיל את האתר שלכם או להסיר אותו לגמרי מתוצאות חיפוש.
- עריכה קבוצתית – מאפשר לערוך את הכותרות והתיאור של פוסטים כקבוצה ולא בנפרד. מאד נוח ושימושי כאשר אתם מתקינים את התוסף באתר בו קיים כבר תוכן.
לסיכום
WordPress SEO by Yoast הוא תוסף מאד עוצמתי. הוא מאפשר לנו שליטה על מרבית האספקטים הרלוונטיים למנועי החיפוש ולנראות האתר שלכם בגוגל. החל מקביעת פורמט הכותרות והתיאורים של סוגי התוכן השונים, ועד להגדרת הכתובות הקנוניות.
ואם אינכם מוצאים את הפתרון המבוקש דרך התוסף עצמו, באפשרותכם להשתמש ולעבוד עם ה API שהוא מציע המספק לא מעט הוקים המאפשרים מודיפיקציה לתוסף להתנהגות והפונקציונליות של זה.
אל תצפו כי השימוש בתוסף יטיס אתכם ישירות למקומות הראשונים בתוצאות החיפוש של גוגל, אך שימוש נכון ביוסט SEO הוא בהחלט צעד בדרך לשם ויחסוך לכם לא מעט עבודת אופטימיזציה ו On-Page SEO.
אני מקווה שהמדריך שפך קצת אור על הגדרות התוסף WordPress SEO by Yoast ועל הדרך הנכונה להשתמש בו. בחלקו השני של המאמר על WordPress SEO by Yoast אתמקד בהגדרות המקומיות של התוסף, אלו הקיימות בכל פוסט / עמוד וכו׳… כתמיד אשמח לתגובות 🙂