עם מעל לארבע מיליון התקנות אקטיביות, ציון של 4.6 ב WordPress.org וצבא שלם של בעלי חנויות דיגיטליות לגיבוי, ווקומרס הוא ללא ספק התוסף הפופולרי ביותר המביא פתרון לחנויות דיגיטליות על גבי מערכת וורדפרס. במידה וחשבתם להקים חנות וירטואלית בוורדפרס, הבחירה ב WooCommerce היא כנראה ההחלטה הנכונה בשבילכם.
במספר מילים, ווקומרס הוא תוסף eCommerce חינמי המאפשר מכירה של מוצרים פיזיים, מוצרים דיגיטלים, וכל דבר שתרצו בעצם. התוסף ווקומרס בנוי לאינטגרציה חלקה ופשוטה עם וורדפרס והוא כרגע פתרון ה eCommerce המועדף בשוק ומציע לבעלי חנויות ומפתחי וורדפרס שליטה מלאה על החנות.
אז הנה מדריך מקיף ומעודכן על כיצד להתקין ולהגדיר את WooCommerce בכדי להקים / לבנות חנות וירטואלית בוורדפרס, מקווה שתמצאו מועיל…
התקנת ווקומרס
גשו ללוח הבקרה > תוספים > תוסף חדש, בצעו חיפוש למילה WooCommerce, התקינו והפעילו את התוסף שמופיע ראשון מימין ברשימה.

בסיום התקנת התוסף יש ברשותכם שתי אפשרויות:
אופציה ראשונה
להמשיך עם ההגדרות הבסיסיות של WooCommerce באשף שיצוץ לכם לאחר ההתקנה. האשף יעזור לכם לקבוע הגדרות בסיסיות של החנות בשישה שלבים. רובם מדברים בעד עצמם כך שלא נגע בכל האפשרויות:

בין אם תשתמשו באשף או לא, התקנת התוסף תוסיף עבורכם אוטומטית את העמודים הבסיסיים של ווקומרס – עמוד התשלום, עמוד החשבון שלי, עגלת הקניות וכדומה.
ווקומרס בגירסתה הנוכחית עדיין אינה מתורגמת כראוי לשפה העברית (ברמת ההגדרות בלוח הבקרה).
אופציה שנייה
תוכלו לצאת מהאשף ללוח הבקרה של וורדפרס ולבצע את ההגדרות בעצמכם.
הוספה וניהול מוצרים
השינוי הראשון שתגלו ברגע שתגשו ללוח הבקרה של וורדפרס הוא שנוספו שתי לשוניות חדשות, האחת ווקומרס (ההגדרות הכלליות של התוסף) והשני מוצרים (המקום בו תנהלו את המוצרים שלכם). על מנת להתחיל בבניית החנות הדיגיטלית, גשו למוצרים > הוסף חדש בכדי להוסיף את המוצר הראשון שלכם.
תנו למוצר שם, גללו מטה ותגלו כי ישנן שתי ״בוקסות״ חדשות – נתוני מוצר ותיאור קצר למוצר. נסביר על אלו לפני שנסביר על הגדרות החנות.
נתוני מוצר – Product Data
בחלק של נתוני מוצר, תוכלו לבחור האם המוצר הוא מוצר וירטואלי או מוצר דיגיטלי (להורדה). במידה ואתם מוכרים מוצרים דיגיטלים, אתם נדרשים להעלות את הקובץ שאתם מוכרים, להגדיר האם להגביל את כמות ההורדות לאותו קובץ ולקבוע מתי פג התוקף לאותה הורדה.
שימו לב כי בחירה במוצר וירטואלי תעלים את הלשונית משלוח בחלק זה.
כללי – General
בלשונית כללי, ניתן להכניס את מחירו הרגיל ומחיר המבצע של המוצר (שניתן לתזמון).

מלאי – Inventory
בלשונית הנקראית מלאי, ניתן להגדיר מק״ט עבור המוצר, כמו כן ניתן להגדיר האם המוצר זמין במלאי (במלאי / אזל / בהזמנה), להגדיר את הכמות של אותו מוצר במלאי (ניהול מלאי) ולקבוע האם להגביל את הקנייה לפריט אחד בלבד (נמכרים בנפרד).

בהמשך סביר להניח כי תרצו לדעת איך מתנהלים עם מוצרים שאזלו מהמלאי מבחינת SEO ובכלל.
משלוח – Shipping
בלשונית משלוח, ניתן להגדיר את מידות המוצר, משקלו וגם את סוג המשלוח שאתם מספקים לאותו מוצר. מכיוון ולא הגדרנו עדיין סוגי משלוחים לא תהיה לכם האפשרות לבחור את סוג המשלוח (עוד על כך בהמשך).

מוצרים מקושרים – Linked Products
בלשונית מוצרים מקושרים ניתן להגדיר מוצרים שאתם מעוניינים לקדם (מוצרים משודרגים). אלו בעצם מוצרים שיכולים להוות תחליף למוצר הנוכחי, לדוגמא, מוצרים רווחיים יותר, מוצרים בעלי איכות גבוהה יותר מהנוכחי או מוצרים יקרים יותר.
מוצרים משלימים הינם מוצרים שאתם מעוניינים לקדם בעגלת הקניות בהתבסס על המוצר הנוכחי.

תכונות – Attributes
הלשונית תכונות מאפשרת לכם להכניס תכונות מסויימות לאותו מוצר, לדוגמא: אינו נשבר, אמין וכו׳… תכונות אלו יוצגו מתחת ללשונית מידע נוסף בדף המוצר באתר עצמו וניתן לחשוב עליהן כמעין תגיות.
בחלון זה קיימת לכם האפשרות לבחור כי המוצר אינו יהיה מוצר רגיל אלא מוצר עם וריאציות ובעל תכונות שונות לכל פריט כגון צבע / מידה וכדומה. לא נרחיב על וריאציות בפוסט זה אך תנו מבט במדריך המדבר ספציפית על וריאציות מוצרים בווקומרס.

מתקדם – Advanced
הלשונית האחרונה נקראית מתקדם ובו תוכלו להוסיף הערות רכישה, לתת למוצר מיקום בתפריט ולאפשר/לבטל את האפשרות להוסיף ״חוות דעת״ לאותו מוצר.

תיאור קצר למוצר – Product Short Description
חלק זה המופיע בדרך כלל מתחת לחלק של תיאור קצר למוצר בתחתית עמוד המוצר. ניתן לבחור משפט קצר המתאר את התמונה של המוצר ויופיע תחת שם המוצר. לאחר ששיחקתם עם הגדרות אלו, אל תשכחו להוסיף תגיות למוצר, לבחור לו קטגוריה ולהוסיף למוצר תמונה או גלריה.
אפשרויות אלו יופיעו כבכל סוג תוכן בוורדפרס (כברירת מחדל) בצידו השמאלי של המסך.

הגדרות החנות הדיגיטלית – Woocommerce
בלשונית הנקראית ווקומרס ניתן לראות הגדרות שונות של החנות הדיגיטלית שלכם, תוכלו לראות הזמנות, קופונים ודוחות. בחלק זה גם תוכלו לשנות את הגדרות WooCommerce והחנות הדיגיטלית שלכם ולהוסיף הרחבות לחנות.
הזמנות – Orders
דף זה מציג רשימה נוכחית של ההזמנות והרכישות בחנות שלכם. אם אתם מוכרים מוצרים דיגיטלים, אין לכם הרבה מה לעשות בחלק זה מעבר לצפייה איזה פריטים לקוחות קנו.
במידה ואתם מוכרים מוצרים פיזים, תוכלו לנהל בחלק זה אילו מוצרים אתם צריכים לשלוח, אילו הזמנות נמצאות בטיפול ואילו הזמנות נמצאות בהמתנה.

מידע מפורט על עמוד ההזמנות של ווקומרס תמצאו במדריך טיפול וניהול הזמנות באתרי ווקומרס.
קופונים – Coupons
מערכת WooCommerce מגיעה עם מספר אפשרויות על מנת לאפשר לכם להוסיף קופונים לחנות הדיגיטלית שלכם. עמוד קופונים יציג עבורכם את רשימת הקופונים הקיימים בחנות שלכם.
לחיצה על הוספת קופון תוביל אתכם לעמוד בו תוכלו להוסיף קופונים חדשים. בחלק של פרטי הקופון ניתן להגדיר את הקופון ואת ההנחות וההגבלות שלו.

הלשונית כללי מאפשרת לכם לערוך את ההגדרות הבסיסיות של אותו קופון: סוג ההנחה (הנחת עגלה, אחוז הנחת עגלה, הנחת מוצר ואחוז הנחת מוצר), לקבוע את ערך הקופון, את הגדרות המשלוח וכמובן תאריך התפוגה של אותו קופון.
שימו לב כי ריחוף עם העכבר על סימן השאלה המופיע משמאל לשדות יספק לכם פרטים נוספים על השדה המדובר.
בלשונית הגבלות שימוש באפשרותכם לקבוע את סכום הרכישה המינימלי שהלקוח צריך לשלם על מנת שיוכל להשתמש בקופון. בכדי להגביל את השימוש בקופון כך שלא ניתן יהיה להשתמש בו יחד עם קופונים אחרים סמנו את התיבה לשימוש אישי בלבד.
ניתן גם לבחור האם ניתן להשתמש בקופון על מוצרים שבמבצע או לא. בחלק זה אף מגדירים את המוצרים או קטגוריית המוצרים עליהם ניתן להחיל את הקופון ולהגדיר מגבלות שימוש על פי כתובות אימייל.
בלשונית מגבלות שימוש, תוכלו קבעו את מספר הפעמים אשר ניתן להחיל את הקופון, לפי קופון או לפי משתמש. דף ניהול הקופונים בתמונה מטה.
כתבתי פוסט רחב יותר על נושא הקופונים בווקומרס. תנו מבט אם מעניין אתכם הנושא במדריך ניהול קופונים בחנויות ווקומרס.

דוחות – Reports
מערכת WooCommerce מספקת לכם גם כלי מעקב. תוכלו לצפות בתרשימים וגרפים של המכירות, של ההזמנות שלכם ושל עלויות המשלוח בחמישה פרקי זמן שונים. כל גרף יכול להיות מוגבל למוצר מסויים, לקטגוריית מוצרים, לקופונים או לפי מספר הורדות (של מוצרים דיגיטלים).
כברירת מחדל הזמנות המסומנות כהזמנות בטיפול, בהשהייה, או הזמנות שהושלמו נחשבות כמכירה ומופיעות בדוחות.
הלשונית הזמנות מתארת את ביצועי החנות מבחינת מכירות וקיימות מספר דרכים לראות מידע זה. לפי תאריכים, לפי מוצרים ולפי קטגוריות.
בלשונית לקוחות תוכלו לראות את רכישת הלקוחות לפי פרקי זמן שתבחרו. בלשונית מלאי תוכלו לקבל מידע על אילו פריטים קרובים לאזול מהמלאי, אילו פריטים אזלו ועוד.
הלשונית מיסים מאפשרת לראות את המיסים ששולמו לפי קוד מדינה (state) ומיסים לפי תאריך. את כל המידע בלשונית זו ניתן לייצא לקובץ CSV.

הגדרות – Settings
זהו החלק המרכזי של הגדרות WooCommerce, ניתן לומר שבחלק זה תוכלו להגדיר כל פרט ופרט של החנות הדיגיטלית שלכם.
כללי – General
ניתן בחלק זה לקבוע את ההגדרות הבסיסיות של החנות, המטבע שבשימוש, מיקום הבסיס או המדינה ממנה אתם מוכרים את המוצרים, אפשר גם להגדיר את אזורי המכירה, את אפשרויות התצוגה של המטבע ואת האפשרות להחיל מיסים על מוצרים בחנות.
בחלק זה תתבקשו גם להכניס את כתובת החנות במידה ולא השתמשתם באשף של ווקומרס שהזכרנו בתחילת הפוסט. שימו לב כי זה המסך בו אתם מגדירים את מיקומי המכירה, כלומר האם אתם מוכרים מוצרים למדינות ספציפיות ולאילו מדינות, כנ״ל לגבי איזורי משלוח. קיימות הגדרות נוספות בעמוד זה המסבירות את עצמן.
שימו לב כי בלשונית זו תוכלו להפעיל את האפשרות של ״מיסים״. לא תראו את הלשונית מיסים אם לא תפעילו אפשרות זו.

מוצרים – Products
שימו לב כי ללשונית זו ישנם מספר מסכי הגדרות בלשונית זו – כללי / מלאי / מוצרים להורדה .
ניתן להגדיר תחת כללי את העמוד שישמש כחנות בוורדפרס. אם השתמשתם באשף עמוד זה יוגדר אוטומטית. ניתן להחליט גם על התנהגות עגלת הקניות (האם ב Ajax או האם בצורה רגילה על ידי הפנייה).
השאירו את הגדרות ברירת המחדל אם אינכם סגורים מה אתם מחפשים. בנוסף, ניתן להגדיר את יחידות המשקל, מידות ואפשרויות לדירוג המוצר וחוות דעת.

ניתן לקבוע במסך זה תמונת ברירת מחדל למוצרים להם לא צירפתם תמונה.
תחת מלאי תוכלו להגדיר האם להפעיל אפשרות לניהול מלאי, התראות לגבי המלאי וגוד מספר הגדרות שמובנות מאליהן. תחת מוצרים להורדה תמצאו מספר אפשרויות שרלוונטיות למכירת מוצרים דיגיטילים בחנות שלכם.
מיסים – Tax
בחלק זה ניתן לבחור ולקבוע את אפשרויות המס ואת ותעריפים סטנדרטיים, תעריפי אפס, תעריפים מוזלים וכדומה. לא ארחיב על מעבר לכך על נושא המיסים.

משלוח – Shipping
שימו לב כי ללשונית זו גם כן ישנם מספר מסכי הגדרות – אזורי משלוח / אפשרויות משלוח / סוגי משלוחים.
תחת משלוח ניתן להוסיף ולקבוע איזורי משלוח כאשר לכל אחד תעריף שונה. באפשרויות משלוח ניתן להגדיר את יעד המשלוח, כלומר האם לכתובת המשלוחים של הלקוח או לכתובת החיוב של הלקוח. ניתן אף לקבוע האם להציג מחשבון משלוחים וכדומה.
בסוגי משלוחים ניתן לקבץ מוצרים מסוג דומה עבור המשלוחים ולבחור מספר סוגי שיטות משלוח.

תשלומים – Payments
במסך זה תראו את אפשרויות התשלום בחנות. העברה בנקאית ישירה / תשלום בהמחאה / מזומן בעת מסירה / פייפאל. באופן כללי במסך זה תוכלו להגדיר איזה סוגי תשלומים אפשריים. לחיצה על הגדרה / ניהול ליד כל אחד מאלו תוביל לעמוד הגדרות ספציפי עבןא אותו סוג תשלום.

אם עמוד התשלום בצד הלקוח לא נראה כפי שאתם רוצים ואתם מעוניינים לבצע בו שינויים, תנו מבט בפוסט על עמוד התשלום בווקומרס ושינוי ה Checkout Fields.
חשבונות ופרטיות – Accounts & Privacy
במסך זה יש באפשרותכם להגדיר את תצוגת מסך ״החשבון שלי״ עבור הלקוח באתר (ברמת הלקוח) ואת אפשרויות הרישום. במסך זה ניתן גם להגדיר את עמוד הצהרת הפרטיות של החנות הדיגיטלית שלכם.

אימיילים – Emails
בחלק זה תוכלו להגדיר את אפשרויות שליחת הדואר האלקטרוני בביצוע רכישה ואף את תצוגת הדואר שיישלח אוטומטית כחלק מתהליך ההרשמה והזמנת המוצרים של לקוחות באתר שלכם. תוכלו הנוסף להגדיר את התצוגה של תבנית האימייל שנשלחת.

ניתן בעמוד זה אף לנהל כיצד ייראה כל אחד מסוגי האימיליים שנשלחים בהקשר לחנות שלכם וזאת על ידי לחיצה על הכפתור ״ניהול״ ליד כל אחד מסוגי האימיילים. למשל, אם תרצו לשנות את הכותרת באימייל שנשלח ללקוח שביטל הזמנה, זה המקום לבצע זאת.
הגדרות כלליות – General Settings
ווקומרס מאפשרת לכם לזהות אוטומטית את המיקום הגיאוגרפי של לקוחות, ולהציג עבורם תעריפי מיסים, ואפשרויות משלוח בהתאם למיקומם. בלשונית זו תוכלו לאפשר ל-MaxMind לבצע את אותו זיהוי לפי מיקום גיאוגרפי.
נדרש חשבון פעיל ב MaxMind בכדי לבצע אינטגרציה זו.
מתקדם – Advanced
הלשונית האחרונה נקראית מתקדם המחולקת אף היא למספר מסכים. בלשונית הגדרות עמוד ניתן להגדיר את עמודי החנות אם לא הגדרתם את אלו באמצעות אשף ההתקנה. זה גם המקום להגדיר נקודות קצה (מעבר לסקופ של מדריך זה ואם אינכם יודעים מה זה כנראה ואין לכם צורך בכך).
בלשונית REST API & WEBHOOKS לא ניגע והן גם גן מעבר לסקופ המדריך.
מצב מערכת
את כל ההגדרות ״האחוריות״ של המערכת – גירסאות WooCommerce/PHP/MySQL, מגבלות PHP ולוגים של המערכת, תמצאו בחלק זה. תחת הלשונית כלים בעמוד זה תוכלו לנקות זכרון מטמון של המערכת, להתקין עמודים, ולהחזיר את הגדרות WooCommerce לברירת המחדל.

הרחבות
אחת הסיבות שוורדפרס היא מערכת ניהול התוכן הפופולרית ביותר היא הקהילה שעומדת מאחוריה. אלפי תבניות ומאות אלפי תוספים כאשר קרוב ל 100% מהם פותחו על ידי משתמשים. אותו סיפור עם WooCommerce רק בקנה מידה קטן יותר.
תוכלו למצוא בחלק זה המון תוספים שימושיים ל WooCommerce, בעזרתם ניתן ולהרחיב את היכולות והפונקציונליות של מערכת זו ושל החנות הדיגיטלית שלכם.

מפתחי התוסף אף מאפשרים לכם לקנות הרחבות ל WooCommerce אשר פותחו על ידם בחנות ההרחבות שלהם. תמצאו בחנות זו מאות תוספים, תבניות וערכות עיצוב ספציפיות ל WooCommerce.
לסיכום
ווקומרס היא ללא צל של ספק הפתרון הטוב ביותר ליצירת חנות דיגיטלית בוורדפרס. מבחוץ, לתוסף סטטיסטיקות נהדרות, עם זאת, רק כאשר נכנסים עמוק יותר לאפשרויות של ווקומרס ניתן להבין את היכולות המדהימות שטמונות בו.
אני מאד מקווה שמדריך זה יספק לכם הבנה בסיסית על התקנתה של ווקומרס ועל הגדרותיה הראשוניות. יש המון עוד על מה לדבר בהקשר של מערכת זה, אתם מוזמנים לתת מבט בקטגוריה של ווקומרס וחנויות אונליין בכדי לקרוא מאמרים ומדריכים נוספים בנושא.
שיהיה המון בהצלחה ותהליך מהיר עד למכירת המוצר הראשון שלכם 🙂 מחשבות ותגובות יתקבלו בברכה…